Соочувајќи се со последиците по менталното здравје од пандемијата на корона вирусот

Кога станува збор за живот пост-пандемија, она што д-р Константинос Петсанис најмногу се грижи е менталното здравје.

„Реперкусиите по менталното здравје во врска со она што се случува во текот на оваа пандемија кај луѓето, денес и пошироко, навистина ќе биде проблем во целина“, вели д-р Петсанис. „Општо, стресното однесување за многумина носи многу проблеми“.

Д-р Петсанис, роден во Грција, е специјализиран за општи когнитивни нарушувања и деменција а во моментов работи во Ла Чаук-де-Фондс во Швајцарија. Сепак, од почетокот на КОВИД-19, тој бил прераспореден, помагајќи во итни случаи и скрининг на потенцијални пациенти. Тој гледа знаци на предупредувања за проблеми кај ментално здравје низ целата популација.

„Само што некој се прашува дали е позитивен за КОВИД е како да има стигма и нешто што му се заканува на неговиот живот… и тоа секако влијае на неговото однесување. Знаеме многу добро дека паниката води кон лошо однесување и психосоматски проблеми, а тоа многу лесно носи соматски проблеми и мора да бидеме внимателни и деликатни за тоа како се справуваме со тоа “, вели тој.

Првиот случај во Швајцарија беше идентификуван кон крајот на февруари. Еден месец подоцна, вкупниот број скокна на скоро 9000 случаи. Кривата на КОВИД-19во Швајцарија е во опаѓање овој период. Најновиот извештај на СЗО покажа само 50 нови случаи на ден, и вкупно потврдени случаи од околу 30 илјади.

И покрај намалениот товар, д-р Петсанис предупредува дека здравствените работници на првите редови се соочуваат со сопствен сет на уникатни стресови.

„Ако треба да се справиме со луѓе што се во паника, треба да бидеме добро поддржани. Во ова, стресот е, се разбира, удвоен. Ние се справуваме со луѓе кои, на крајот, имаат коронавирус, но мора да останеме мирни, да ги поминеме критериумите и правилата и да не му го пренесуваме стресот на пациентот “, рече тој.

Земјите сега се соочуваат со дополнителна закана – долг период на економска нестабилност. Д-р Петсанис рече дека невработеноста за време и по Големата депресија доведе до зголемена зачестеност на срцеви заболувања.

„Имавме толку голем стрес пред Втората светска војна што премногу луѓе добија ревматоидна кардиопатија во корелација со невработеноста. Всушност, не беше само корелација, се утврди кауза. Знаеме дека стресот убива, пред сè затоа што предизвикува две работи: вазо-спазам во васкуларниот систем и имунодепресија, сузбивање на имунолошкиот систем “, вели тој.

Во неодамна објавеното мислење во списанието „Тајм“, генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, го истакна кумулативното влијание на стресот, тагата и вознемиреноста.

„Освен ако не дејствуваме сега за да се справиме со потребите на ментално здравје поврзани со пандемијата, ќе има огромни долгорочни последици за семејствата, заедниците и општествата.“

ООН ги повика владите ширум светот сериозно да ги сфатат последиците од менталното здравје и да обезбедат широко распространета достапност за поддршка на менталното здравје. СЗО објави упатства за заедниците … дури и книга за деца.

Д-р Петсанис се надева на промена. Тој би сакал да види повеќе инвестиции во здравствени установи и во самата здравствена заштита.

„На тој начин, ќе имаме помалку медицински грешки, помалку проблеми во болниците, помалку стрес и паника“.

Тој додаде: „Се прашувам дали овој период на КОРОНА е голем аларм, повик за будење за инвестирање во човечки капацитети“.

 

 

 

Извор: www.who.int