Управувајте со ризикот од КОВИД-19 при организирање состаноци и настани

Зошто работодавачите и организаторите треба да размислуваат за КОВИД-19?

Според СЗО организаторите на состаноци и настани треба да размислат за потенцијалниот ризик од КОВИД-19 затоа што:

 • Постои ризик луѓето што присуствуваат на вашиот состанок или настан несакајќи да го доведат КОВИД-19 вирусот на состанокот. Другите не знаејќи ќе станат изложени на вирусот.
 • Иако КОВИД-19 е лесна болест кај повеќето луѓе, на околу 1 од секои 5 лица кои фаќаат КОВИД-19 им е потребен болнички третман.

Клучни мерки за спречување или намалување на ризиците од КОВИД-19 според СЗО:

ПРЕД состанокот или настанот

 • Проверете ги советите од надлежните органи во заедницата каде планирате да одржите состанок или настан. Следете ги нивните совети.
 • Развијте и договорете план за подготвеност за спречување на инфекција на вашиот состанок или настан.

– Размислете дали е потребен состанок лице в лице или истиот може да се спроведе преку интернет алатки за комунникација?

– Може ли состанокот или настанот да се намалат за да присуствуваат помалку луѓе?

– Набавете доволно заштитни маски, средства за дезинфекција и хартиени марамчиња.

– Активно следете каде циркулира КОВИД-19. Однапред советувајте ги учесниците дека доколку имаат некакви симптоми или се чувствуваат лошо, не треба да присуствуваат.

– Осигурете се дека сите организатори, учесници, угостители и посетители на настанот споделат со вас:: мобилен телефонски број, е-пошта и адреса каде што престојуваат.  Јасно известете ги  дека нивните детали ќе бидат споделени со локалните власти за јавно здравје доколку некој од присутните развие симптоми на КОВИД-19. Секој што не се согласува со ова не може да присуствува на настанот или состанокот.

 • Развијте и договорете план за одговор во случај некој на состанокот да се пројави симптоми

на КОВИД-19 (сува кашлица, треска, малаксаност). Овој план треба да вклучува барем:

– просторија или област каде може да биде безбедно изолиран некој што не се чувствува добро или има симптоми

– Имајте план како можат безбедно да се пренесат од таму во здравствена установа.

– Охрабрете го редовното миење со раце или употреба на дезинфициенс за раце кај сите учесници на состанокот или настанот.

– Охрабрете ги учесниците да го покриваат лицето со свиокот на лактот или хартиено марамче, доколку тие кашлаат или киваат. Набавете хартиени марамчиња и корпи со поклопец.

 • Поставете диспанзери со дезинфекција на повеќе места каде што се одвива настанот.
 • Седиштата организирајте ги со одалеченост од 2 метри.
 • Отворете ги прозорците и вратите кога е можно за да бидете сигурни дека местото е добро проветрено.

ПО средбата

 1. Задржете ги имињата и деталите за контакт на сите учесници најмалку еден месец. Ова ќе и помогне на здравствените власти да ги следат лицата кои можеби биле изложени на КОВИД-19 ако еден или повеќе учесници се разболат по настанот.
 2. Ако некој на состанокот или настанот бил изолиран како осомничен случај, организаторот

треба да ги информира учесниците. Треба да се советуваат да се следат за симптоми 14

денови и да ја мерат својата температура двапати на ден.

 1. Доколку се развие дури и блага кашлица или треска со низок степен (т.е. температура од 37,3 Ц или повеќе) тие треба да останат дома и да се изолираат. Ова значи да се избегне близок контакт (помалку од 2 метри) со други луѓе, вклучително и членови на семејството. Тие исто така треба да се јават кај нивниот давател на здравствени услуги или локалниот оддел за јавно здравје, давајќи им детали за нивното неодамнешно патување и симптоми.

 

Запомнете:

Сега е време да се подготвиме за КОВИД-19. Едноставни мерки на претпазливост и планирање можат да направат голема разлика.

Акцијата сега ќе помогне во заштитата на вашите вработени и вашата деловна активност