Која храна ја зголемува функцијата на мозокот?

Мозокот е енергетски интензивен орган, кој користи околу 20 проценти од калориите на телото, така што му треба многу добро гориво за да ја одржи концентрацијата во текот на денот.

Како контролен центар на телото, мозокот е задолжен за одржување на срцевиот ритам и функцијата на белите дробови при што овозможува да се движиме, чувствуваме и размислуваме.

Претставува енергетски интензивен орган и користи 20% од калориите на телото, потребни за одржување на концентрацијата во текот на целиот ден.

На мозокот исто така му се потребни одредени хранливи материи за да ја одржува неговата виталност.

Па така овие типови на храна помагаат во функцијата на мозокот и се правилниот пат до подобра концентрација и меморија.

  1. Масна риба

Масната риба е богат извор на омега-3 масни киселини.

Околу 60% од мозокот е изграден од масти, а нешто повеќе од половина од тие масти се состојат од омега-3 масни киселини кои се есенцијални за учење и меморија.

Примери на масна риба се:

  • лосос
  • пастрмка
  • албакор тунa
  • харинга
  • сардини

Омега-3 може да помогне во спречување на Алцхајмерова болест, а од друга страна, недоволното внесување на омега-3 е поврзано со когнитивни нарушувања, како и депресија.

  1. Боровинки

Боровинките обезбедуваат бројни здравствени придобивки и имаат анти инфламаторни и антиоксидантни ефекти.

Откриено е дека некои од антиоксидансите во боровинките се акумулираат во мозокот и помагаат да се подобри комуникацијата помеѓу мозочните клетки.

  1. Брокула

Брокулата има многу витамин К, што обезбедува повеќе од 100% од препорачаниот дневен внес.

Овој витамин растворлив во масти е од суштинско значење за формирање на сфинголипиди, вид на маснотии што се густо спакувана во мозочните клетки.

Некои истражувања кај постарите возрасни лица го поврзуваат повисокиот внес на витамин К со подобра меморија и когнитивен статус.

Брокулата исто така содржи соединенија, како што е сулфорафан, кои обезбедуваат антиинфламаторни и антиоксидантни ефекти и можат да помогнат во заштитата на мозокот од оштетување.

 

  1. Семки од тиква

Семките од тиква содржат антиоксиданси кои можат да го заштитат телото и мозокот од оштетување на слободните радикали.

Тие се исто така одличен извор на други хранливи материи важни за здравјето на мозокот, вклучувајќи ги:

Цинк: Kлучен за нервната сигнализација. Недостатокот на цинк е поврзан со многу невролошки состојби, вклучувајќи Алцхајмерова болест, депресија и Паркинсонова болест.

Магнезиум: Магнезиумот е неопходен за учење и меморија. Ниските нивоа на магнезиум се поврзани со многу невролошки заболувања, вклучувајќи мигрена, депресија и епилепсија.

Бакар: Mозокот користи бакар за да помогне во контролата на нервните сигнали.

Железо: Дефицитот на железо често се карактеризира со нарушена функција на мозокот.

4. Јајца

 

Јајцата се добар извор на хранливи материи поврзани со здравјето на мозокот, вклучувајќи ги витамините Б6 и Б12, фолатите и холинот.

Холинот е суштински микронутриент кој телото го користи за да создаде ацетилхолин, невротрансмитер кој помага во регулирањето на расположението и меморијата.

Црниот дроб произведува мала количина, но мора холинот дополнително да се внесе со исхраната за да се добие потребната количина. Поголемиот внес може да биде поврзан со подобра меморија и ментална функција.

Витамините Б кои се наоѓаат во јајцата исто така го поддржуваат здравјето на мозокот.