Како изгледа напад на Хашимото?

Нападот на Хашимото е кога хипотироидните симптоми ја зголемуваат својата јачина. Оваа компликација може да се случи и покрај добиениот третман за хипотироидизам. Обично, нападот се случува како одговор на некој дополнителен стрес во животот или при стрес на самото тело. Стресот може да биде голем или мал – но ефектите се честопати исти.

Луѓето кои доживуваат напад на Хашимото можеме да ги слушнеме како кажуваат:

„Се чувствувам болно и омалаксано.”

„Јас сум целосно исцрпен.”

„Ужасно ме болат мускулите и зглобовите.”

„Се чувствувам уморно и воопшто не можев да работам денес.”

„Се чувствувам многу тажно и несреќно.”

ВОСПАЛЕНИЕТО Е ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ЗАД КОЈА СЕ КРИЈАТ НАПАДИТЕ НА ХАШИМОТО!

Хашимото е едно од најмалку 80 познати автоимуни нарушувања. Во основата на сите автоимуни нарушувања е воспалението.

Кај ваков тип на состојби, имунолошкиот систем на една личност погрешно испраќа клетки да ги нападнат нивните ткива. Овој постојан напад доведува до хронично воспаление, а во случај на тироидната жлезда, евентуално откажување во функционирањето.

Не е јасно зошто имунолошкиот систем почнува да ги напаѓа здравите клетки во телото. Но, голем број на истражувања алудираат дека тоа е комбинација на стрес, генетика и фактори на животната средина кои можат да доведат до овие болести и дека најверојатно произлегува од рана инфекција или повреда. 

Често лица што имаат Хашимото, може да имаат и друга состојба како ревматоиден артритис.

 

Што може да се направи при напад на Хашимото?

Најпрво повлечете се и размислете што може да ги предизвика симптомите: дали се борите со голема одлука, дали сте биле болни или се чувствувате особено изнемоштено? Размислете за сите фактори кои можат да предизвикаат напад и видете дали некои се однесуваат на вашата моментална ситуација.

Проверете го нивото на тироидните хормони за  да се осигурате дека вашите тироидни хормони се стабилни и доколку се, да го свртите вниманието кон други фактори и причини за нападот.

Одморете се и дадете си подолго време за спиење бидејќи постојаниот сон во текот на ноќта (најмалку осум часа) е критичен за подобрување на целокупната добросостојба на телото.

Избегнувајте интензивни тренинзи и физички напор за време на нападот на Хашимото. Наместо тоа, одлучете се за нежни активности кои го одржуваат вашето тело во движење за да ја намалите болката во мускулите и зглобовите. 

На пример: пешачење, пливање и медитациска јога се одлични опции за вашето тело за време на напад на Хашимото.

Погрижете се вашата исхрана да вклучува многу витамин Д, селен, железо, јод и цинк. Овие хранливи материи помагаат во поддршката на здравјето на тироидната жлезда и можат да ги спречат нападите.