Неколку деца примиле погрешна вакцина против коронавирусот во Германија

Според зборовите на надлежните, неколку деца во регионот Олпа во покраината Северна Рајна-Вестфалија примиле доза „Модерна“ иако за тие години е одобрена само вакцината на „Бајонтек“.

Родителите на децата веднаш се известени за инцидентот, се наведува во соопштението.

На барање на родителите, инцидентот е пријавен во полиција. Не е објавен податок за бројот деца кои примиле прва доза погрешна вакцина.

Во ноември Европската агенција за лекови даде одобрение за вакцина на „Бајонтек“ за деца од пет години. Децата примаат третина доза од онаа наменета за возрасни.

Превземено од: https://lider.mk/nekolku-deca-primile-pogreshna-vakcina-protiv-koronavirusot-vo-germanija/