Венецуела вакцинира деца над две години против коронавирусот

– Вкупно 70 проценти од населението на Венецуела е вакцинирано. Морам да ве информирам дека вакцинирањето на децата постари од две години ќе започне во Венецуела од понеделник, 8 ноември, изјави шефот на државата на телевизискиот канал Венезолана де Телевизион (Venezolana de Televisión).

Тој истакна дека до 30 ноември се очекува да се вакцинираат 80 отсто од населението, а до 31 декември 90 отсто.

Според венецуелското Министерство за здравство, повеќе од 412.000 луѓе се заразени со коронавирус од почетокот на пандемијата, а 4.955 починале како резултат на инфекцијата. Владата користи вакцини од Русија, Кина и Куба.