Британска студија: Првата доза на вакцината го намалува преносот на заразата во домаќинствата

Студијата, чии резултати се објавнеи денеска, покажува дека луѓето кои се заразуваат со вирусот три недели откако ја примиле првата доза на вакцината Pfizer или AstraZeneca, имаат 38 до 49 проценти помали шанси да ја пренесат инфекцијата на членовите од истото домаќинство отколку оние кои не се вакцинирани, соопшти PHE.

Ова ниво на заштита е забележано приближно на четиринаесеттиот ден по вакцинирањето и е слично без оглед на возраста на вакцинираното лице или членовите на домаќинството.

Британскиот министер за здравство смета дека „ова се фантастични вести“. „Веќе знаевме дека вакцините спасуваат животи, но оваа студија, најсеопфатна во реални околности, исто така укажува на намален пренос на овој смртоносен вирус“, рече тој.

Првата доза на вакцината истовремено ја спречува можноста за развој на симптоматска форма на болеста кај вакцинираните лица. Имено, во рок од четири недели по приемот на првата доза на која било вакцина, овој ризик е намален за околу 60 до 65 проценти.

„Иако оваа информација е исто така многу охрабрувачка за вакцинираните лица, сепак е исклучително важно да продолжите да се однесувате како да имате вирус“, рече Мери Рамзи, раководител на имунизација во PHE.

Студијата вклучувала повеќе од 57 000 контакти од 24 000 домаќинства во кои вакцинираното лице последователно било позитивно на коронавирус, а направена е и споредба со скоро еден милион контакти на лица кои не биле вакцинирани.

Домаќинствата се сметаат за места со „висок ризик“ кога станува збор за пренесување на вирусот и „слични резултати може да се видат на места со сличен ризик од пренесување на вируси, како што се затвори или станови што ги делат студенти или други„ цимери “.

Претходните студии на PHE покажаа дека до крајот на март вакцините Фајзер и АстраЗенека спречиле 10.400 смртни случаи кај луѓе над 60 години.

Велика Британија спроведува масовна кампања за вакцинирање од почетокот на декември и користи AstraZeneca, Pfizer и Moderna.

Имаат една од најбрзите кампањи за вакцинација против ковид-19 во светот. Досега скоро 34 милиони жители ја примиле првата доза, а една четвртина или 13,2 милиони возрасни ги примиле двете дози на вакцината.