Алергија од миленици: Што треба да знаеме

Кога станува збор за алергии од миленичиња, мачките и кучињата ја добиваат најголем дел од вината. Но, тие не се единствените миленичиња што можат да ви предизвикаат кашлица и кивање. Секое животно со крзно или коса може да предизвика алергиска реакција.

Вашиот имунолошки систем е секогаш во потрага по страни тела кои би можеле да ве направат болен. Кога ќе ги пронајде,тој прави протеините наречени антитела за да ве заштити. Но, понекогаш, вашиот имунолошки систем прави грешка, односно имунолошкиот систем почнува да прави антитела да се борат со нешто што не е штетно – како вашето домашно милениче.

Најчестите алергии од миленичиња вклучуваат:

Кучиња и мачки: вашето домашно милениче не предизвикува алергиска реакција – туку она што е заглавено во нивната коса или крзно. Плунката, потта и првутот (мртви клетки на кожата) може да предизвикаат алергии, исто така и крзното на миленичињата, мувла, полен и други алергени на отворено кои ве тераат да кивате, а очите да ви солзат .

Мали глодари и зајаци: И покрај малата големина, влакната, лутката и плунката на крзното на овие животни можат да предизвикаат алергиска реакција. И урината на глодари како гербили, глувци и хрчаци, исто така, има хемикалии на кои некои луѓе се алергични. Овие алергени влегуваат во воздухот додека вашето домашно милениче се движи низ кафезот или постелнината.

Птици: грините кои живеат во птичјите пердуви се вообичаен алерген.

Коњи: Ретко е, но кај некои луѓе, алергенот од првут на коњ може да предизвика реакција опасна по живот. Децата се со најголем ризик.

Симптоми

Ако сте алергични на вашето домашно милениче, може да забележите симптоми веднаш но може да не се појават и неколку дена.

Тие можат да вклучуваат:

  • Затегнатост на градите, отежнато дишење или проблеми со дишењето
  • Кашлање
  • Егзема
  • Притисок на лицето или болка
  • Осип како од коприва
  • Чешање на очи или солзење на очите
  • Течење на носот
  • Осип на кожата
  • Кивање
  • Оток под очите кој изгледа сино

Многу од овие се исто така знаци на обична настинка. Но, ако тие траат повеќе од 2 недели, може да имате алергија и треба да го посетите вашиот лекар.