Ризици по вашето здравје предизвикани од обезност

Обезноста е термин што значи дека имате индекс на телесна маса (БМИ) од 30 или повеќе. Таа прави да имате предиспозиции да заболете од следниве болести:

  • срцеви заболувања и мозочен удар
  • Висок крвен притисок
  • Дијабетес
  • Рак
  • Болести на жолчното кесе и жолчни камења
  • Остеоартритис
  • Проблеми со дишењето, како што се апнеја при спиење (кога некое лице престанува да дише во кратки интервали за време на спиењето) и астма.

Не секој кој има обезност ги има овие проблеми. Ризикот се зголемува ако имате семејна историја на една од овие болести.

Исто така, можеби е важна и формата. Ако дебелината е претежно околу стомакот (формата „јаболко“), тоа може да биде поризично отколку ако имате форма „круша“, што значи дека дополнителната тежина ви е претежно околу колковите и задникот.

Еве подетален преглед на седум состојби кои се поврзани со дебелината или прекумерната тежина.

 Болести на срцето и мозочен удар

Дополнителната тежина прави поголема веројатност да имате висок крвен притисок и висок холестерол. И двете од овие состојби ги прават срцевите заболувања или мозочниот удар поверојатни.

Добрата вест е дека губењето мала тежина може да ги намали вашите шанси за развој на срцеви заболувања или мозочен удар. Губењето уште поголема тежина се покажа дека го намалува ризикот уште повеќе.

Дијабетес тип 2

Повеќето луѓе кои имаат дијабетес тип 2 се со прекумерна тежина или дебели. Можете да го намалите ризикот од развој на дијабетес тип 2 со губење на тежината, јадење урамнотежена диета, добивање соодветно спиење и вежбање.

Ако имате дијабетес тип 2, губење на тежината и физички активности можат да помогнат во контролата на нивото на шеќер во крвта

Карцином

Рак на дебелото црево, дојка (по менопауза), ендометриум (поставата на матката), бубрезите и хранопроводот се поврзани со дебелината. Некои студии, исто така, објавија врски помеѓу дебелината и ракот на жолчното кесе, јајниците и панкреасот.

Болест на жолчното ќесе

Болести на жолчното ќесе и жолчни камења се почести ако имате прекумерна тежина.

Иронично, самото губење на тежината, особено брзото слабеење или губењето на голема количина тежина, може да предизвика да имате поголема веројатност да добиете жолчни камења. Губењето тежина со брзина од околу пола килограм неделно е со помала веројатност да предизвика жолчни камења.

Остеоартритис

Остеоартритисот е честа состојба на зглобовите што најчесто влијае на коленото, колкот или грбот. Носењето вишок килограми става дополнителен притисок врз овие зглобови и ја истрошува ‘рскавицата (ткиво што ги привлекува зглобовите) што нормално ги заштитува.

Слабеењето може да го олесни стресот на колената, колковите и долниот дел на грбот и може да ги подобри симптомите на остеоартритис.

Апнеа

Апнеата при спиење е состојба на дишење што е поврзана со прекумерната телесна тежина.

Апнеата при спиење може да предизвика некое лице силно да ‘рчи и кратко да престане да дише за време на спиењето. Апнеата може да предизвика дневна поспаност и да предизвика срцеви заболувања и мозочен удар.

Губењето на тежината често ја подобрува оваа состојба.