Што е обезост?

Ако лекарите ви кажат дека сте дебели, тие не се обидуваат да ве натераат да се чувствувате лошо. Тие користат специфичен медицински термин – обезност – за да разговараат со вас за вашата тежина.

Зборот “обезност” значи премногу телесна маст. Обично се заснова на индексот на телесна маса (BMI).

Ако вашиот БМИ е од 25 до 29,9, сте со прекумерна тежина, но не и дебели. БМИ од 30 или повеќе посочува на обезност.

Како дебелината може да влијае на вашето здравје?

Дебелината може да помогне во објаснувањето на некои состојби што може да ги имате, како што се:

  • Висок крвен притисок
  • Срцеви заболувања и мозочен удар
  • Дијабетес тип 2
  • Висок холестерол
  • Проблеми во зглобовите предизвикани од дополнителна тежина
  • Проблеми со дишењето, вклучително и апнеја на спиење, во кое кратко престанувате да дишете додека спиете

Малите промени можат да помогнат

Добрата вест е дека можете да преземете чекори за да ја намалите тежината. Губењето на мала тежина исто така може да направи голема разлика во вашето здравје и како се чувствувате. Можеби не мора да изгубите онолку колку што мислите за да започнете да гледате здравствени придобивки.

Како почеток, насочете се да изгубите 2-4 килограми неделно. Возрасните кои се со прекумерна тежина или дебели треба да се обидат да изгубат 5% до 10% од нивната тековна тежина во текот на 6 месеци, според Националниот институт за срце, бели дробови и крв.

Доколку сте подготвени да започнете со програма за слабеење, прашајте го вашиот лекар да ви помогне да поставите лични цели и да ве упати на други професионалци кои можат да ви дадат совети и да ви помогнат да ги постигнете своите цели. На пример, нутриционист може да ви помогне со план за храна, а физиотерапевт или тренер може да ви помогне да се движите повеќе.

Убаво би било да тргнете умерено кон постојан напредок со текот на времето и да направите промени во животниот стил што работат за вас долгорочно. На тој начин можете да започнете да губите тежина и да се чувствувате подобро.