Ослободете се од телефонот

Голем број на апликации можат да ви кажат колку време трошите на вашиот телефон и колку долго сте во секоја апликација. Дури и ако не мислите дека премногу сте на вашиот телефон, гледајќи овие податоци може да ве инспирираат да го спуштите.

Исклучете ги сигналите
Полесно е да го игнорирате вашиот телефон ако не зуе на секои неколку секунди со ажурирање на текст, е-пошта или известувања од социјални медиуми. Сите тие ќе бидат таму, без оглед колку долго чекате да го проверите вашиот телефон и можеби ќе се чувствувате подобро и попродуктивно ако ги оставите  малку. Ако не можете да си дозволите да пропуштите некои работи – да кажете порака од вашата сопруга или дете – можете да го подесите телефонот со различна мелодија за нив.

Набавете часовник за аларм
Кога го користите алармот на вашиот телефон за да се разбудите наутро, поверојатно е дека ќе се зафатите со проверка на е-поштата, текстовите и социјалните медиуми. Аларм-часовникот го одржува телефонот надвор од вашите раце барем неколку минути. Други идеи вклучуваат полнење преку ноќ во друга просторија и одредено време да го погледнете наутро.

Планирајте offline забава
Обидете се со нешто едноставно како да читате книга или да одите во паркот со вашето куче. Нема потреба да објавувате слики за тоа на социјалните мрежи. Наместо тоа, поканете неколку пријатели на кафе или џогирање и да ги видите лично. Кажете им дека го исклучувате телефонот и тие може да решат да го сторат истото.

Ослободете се од апликации
Овие игри се дизајнирани да ве натера да се враќате повеќе, но не можат доколку не постојат. Едноставно ќе можете да проверувате, пораки и е-пошта на вашиот телефон – социалните медиуми можете да ги проверувате додека сте на компјутер.