Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

Мажите во топ форма и по 40-тата

Здруженијата за контрола и спречување на болести предлагаат 150 минути умерена физичка активност неделно (на пример, брзо одење) наместо интензивна активност (како трчање) со која, велат, времетраењето на неделната активност би се намалила на половина, што особено важи за луѓето со напорни дневни работни агенди. Затоа предлагаат одредени стратегии што ќе им помогнат на мажите свесно да влијаат на заштитата на своето здравје и одржувањето на телесната тежина...

Зошто да се биде активен?

Пред да размислувате за стратегиите, размислете зошто е потребно да се биде активен. Мажите што не се активни, ризикуваат да заболат од срцеви болести, канцери, прекумерна телесна тежина, остеопороза и дијабетес. Активниот животен стил го намалува ризикот од појава на болести од животна опасност, помага да се одржи тежината, го подобрува квалитетот на спиењето, дава чувство на виталност и го намалува стресот. Физичката активност ги одржува мускулите цврсти, а зглобовите еластични, што ќе ве одржи независни и во староста.

Редефинирајте ја физичката активност

Еден од начините да се остане долго активен  е да се „ослободи“ малку дефиницијата за физичка активност. Секоја активност што ја забрзува работата на вашето срце, ја зголемува телесната топлина, а дишењето станува потешко може да се дефинира како активност или вежба. Наместо да мислите дека вашата активност треба да се состои од одење во сала за вежбање, вежбајте преку целиот ден така што ќе го прошетате кучето, ќе го исфрлите ѓубрето, ќе го исчистите дворот, ќе го измиете автомобилот, ќе поработите во градината. Наместо лифт, користете ги скалите. Пешачете кога се на патот до канцеларијата, ако е можно, или, барем, паркирајте подалеку. Наместо да им праќате е-пошта на колегите, одете до нивното биро.

Изберете активност во која ќе уживате

Прашајте се прво што најмногу би сакале да правите. Голф, фудбал, кошарка, пин-понг, чистење на лисјата од градината, возење велосипед... Изборот нека падне на онаа активност која, освен активен, ќе ве направи и среќен.

Намалете ги очекувањата

Ако вежба од 30 минути во континуитет е претешка за вас, поделете ја во временски делови од по 10 минути отсабајле, попладне и навечер. И на овој начи ќе ги постигнете 30-те предвидени минути за тој ден. Избирајте активности што се во склад со вашите физички способност, во спротивно, сигурно ќе се јават фрустрации, што ќе влијае негативно на желбата да продолжите со активност. Ако сте биле неактивни со години, високите очекувања, дури и 10-минутно трчање, може да делува поразително, а веројатни се и телесни повреди. Многу поуспешен ќе се чувствувате ако во активноста напредувате постепено (временски и со интензитет), а така полесно ќе го заштите и телото од повредување.

 
Share

Соработници и партнери