Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

Чадот од цигарите штетен дури и како остаток на мебел

Чадот од цигари е штетен по здравјето дури и во облик на остаток на ѕидови или мабел во простриите каде се пушело, покажуваат резултатите на новото американско истражување...

Кога ќе се запали цигара, никотинот се ослободува во вид на чад кој се задржува по површината на просториите (ѕидовите, тепихот, завесите, мабелот) каде може да се задржи со месеци, наведено е во студијата на годишнината на Американската академија на науките – PNAS.

Истражувањето покажало дека остатоците од никотин во контакт со нитратна (азотна) киселина од воздухот создаваат нитрозамини, кои спаѓаат меѓу најактивните и најмоќните канцерогени супстанци.   

Изложувањето на нитрозаминот најчесто се случува во вдишување на прашина или контакт со на пример, тепихот или облеката на која се задржал чадот од цигарите, што особено може да биде опасен за децата.  

Истражувачите истакнуваат дека опасноста не се намалува со отварање на прозорите или проветрувањето на просториите, како ни со пушењето надвор.

Share

Соработници и партнери