Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

Витки или буцкасти? Од што зависи?

Сите знаеме за естроген, тестостерон, серотонин, допамин, мелатонин, но далеку од тоа дека смао тие се хормони во нашето тело. Од големо значење не само за нашиот изглед, туку и за здравјето на луѓето е да се знае за останатите хормони колку што е можно повеќе. Денес ви ги претставуваме четири хормони за кои не се пишува многу често, а од нив, во поголем или помал степен, зависи тоа колку често ќе биде ладно.

Кортизол - стрес хормон

Секрецијата на овој хормон се случува во надбубрежните жлезди, а неговата улога е да не заштити од стресот. Всушност, кога телото е изложено на стрес, кортизол излачува гликоза со цел да имаме доволно енергија за да се справиме со новата ситуација. Меѓутоа, ако ние секојдневно сме изложени на стрес, нивоата на  кортизол ќе бидат хронично покачени, што значи дека тие ќе лачат повеќе гликоза. Вишокот на шеќер води до таложење на масти, особено во стомакот, но исто така и на низа здравствени проблеми како срцеви заболувања, висок холестерол, висок крвен шеќер, дијабетес, остеопороза и други.

Лептин - хормон на ситост

Хормонот лептин, игра важна улога во борбата со вишокот тежина, бидејќи ја регулира енергија, апетитот и мобилноста. Се лачи во масните клетки и патува низ крвотокот преку што директно комуницира со мозокот испракајќи  му пораки за тоа кога сме сити. Сепак, колку сте по дебели толку повеќе лептин се лачи, поради што телото станува отпорно што доведува до чест глад.

Грелин - хормон на глад

Хормонот грелин се излачува во стомакот, а неговата улога е да се испратат до мозокот информации во врска со недостигот на храна во дигестивниот тракт, или да не информира кога сме гладни.

Спротивно на лептин, кој го регулира апетитот на долг рок, грелинот работи во краток рок и влијае на дневениот глад. Меѓутоа, ако се одлучите свесно да ги игнорирате симптомите на глад што грелинот ги испраќа, се изложувате самите на ризик од постојано зголемени концентрации на грелин во крвта, што ќе придонесе за незаситено чувството на глад и зголемување на апетитот, внесување на храна и складирањето на маснотии.

Share

Соработници и партнери