Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

3 состојќи кои не треба да бидат во вашата маскара

Дури и доколку сте минималист при шминкањето, маскарата сигурно не ви изостаува во секојдневната шминка и поради добра причина: потемни, подолги и поинтензивни трепќи прават да изгледате одморени и млади.

Лошиот дел?

Поред нова студија објавен во Current Organic Chemistry, опаковката на маскарата често е спакувана со хемикалии кои можат да ги разгорат очнте капаци и да ви ги иритираат очите. 

Тим од универзитетот во Калифорнија и медицинскиот универзитет во Тајван ги одделија најштетните состојки кои треба да ги избегнувате при купување и користење на маскара.

Ова е листата: 

1. Butylated Hydroxytoluene (BHT), конзерванс
Оваа состојка е најчестиот причинител на контактен дерматитис, вид на осип кој чеша.

2. Diazolidinyl Urea, конзерванс
Познат алергент кој испушта иритирачки формалдехид  и е причинител за воспаленијата на очните капаци во 5% од случаевите. 3. Formalin, дезифектант и конзерванс


Скоро 10% од американците имаат алергична реакција на оваа состојка, а кај животни предизвикува дури и оштетување на очите. 

Доколку имате иритација на очите и очните капаци при нанесување на маскара тогаш нема потреба да избегнувате нејзино користење, туку едноставно може да купите производ кој не ги содржи горенаведените состојки. 

Share

Соработници и партнери