Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

Зошто денот треба да започне со природен сок од портокал

Утринските подготовки се посебно динамични за родители што ги спремаат своите деца за градинка или школо. Сонливоста и жедта дополнително го раздразнуваат расположението, кога подготовките мора да се брзи и навреме да се стигне во школо и на работа. Чаша сок од портокал може да направи вистинска магија во брзото расонување и освежување. Дополнително, нутриционистите препорачуваат токму денот да се започне со свежо овошје или 100% овошен сок, посебно сок од портокал затоа што содржи голем процент на витамин Ц а истиот помага за брзо будење на организмот. Но, не сите имаат свежи портокали или пак време за приготвување сок. Затоа, подеднакво корисна и добра опција е природен сок од портокал...

Повеќе: Зошто денот треба да започне со природен сок од портокал

100% сок од јаболко за 100% здрави деца!

Сите знаеме што е здрава исхрана и што е најдобро за нашите деца. Но, за да можеме уште подобро да влијаеме на создавањето на здрави навики во исхраната кај нашите деца, треба ние самите да ги дознаеме придобивките од консумирањето на здрави и хранливи производи. Децата имаа многу поактивно секојдневие и со тоа трошат многу повеќе енергија. Затоа потребно е да внесуваат секаква и разновидна храна и пијалаци, но ние треба да го направиме правилниот избор на производи и состојки, што ќе ги снабдат со потребата енергија. Сепак, потребно е да знаеме кој вид храна за што е добра и на кој дел од развојот најмногу помага...

Повеќе: 100% сок од јаболко за 100% здрави деца!

Чантите на нашити најмили претешки за нивната тежина

Колку е детето помало, тоа е помалку дозволено оптоварување, а за децата меѓу 6 и 7 години не би смеело да изнесува повеќе од 5-10 отсто од нивната тежина.Претворено во бројки, дете од 24 килограми, не би смеело да носи чанта потешка од 1,2 до 2,4 килограми. Меѓутоа тоа ретко се случува.

Ако детето носи претежок товар, тешко ќе оди и побрзо ќе се изморува. Преголемиот товар на чантата која виси на рамена може да доведе до болови во рамената, трпки во рацете и прстите како и замор на вратната и грбната мускулатура. Детето научете го чантата да ја носи на двете рамена, т.е. да не ја става само на едно рамо, што многу деца го прават тоа. Многу е важно товарот рамномерно да се распореди на грбот. 

Чантата треба правилно да се носи стегната но не премногу.Кога ја земаат чантата од под научете го детето да ги свиткува колениците.Првиот знак дека чантата е претешка е слабост или трпки во рацете или нозете. Обратете внимание и на црвенилото на рамената од втиснатите нараменици и други видливи знаци на телото како што се подливи, чешање, иритации.Чантата треба да биде направена од непропустлив материјал и да има мачји очи или светлечки ленти за безбедност на детето во темница.

Дали знаете што прават вашите деца на интернет?

Дали знаете што прават вашите деца online? Сте се запрашале ли дали вашите деца имале некакво негативно искуство во виртуелниот свет? Интернетот е меч со две острици – информации и можности, но и многу опасности...

Повеќе: Дали знаете што прават вашите деца на интернет?

Соработници и партнери